21.1 C
Budapest
2022. július 7., csütörtök
Magyar Jelen
Környezetvédelem

A szárazföldi rovarok populációi csökkennek, a vízi rovarokéi azonban gyarapodnak

Évtizedenként nagyjából kilenc százalékkal csökkennek a hangyák, méhek, lepkék, tücskök és egyéb, csak szárazföldön élő rovarok populációi világszerte, míg a vízi rovarok, például a szitakötők és a szúnyogok populációi növekednek – derült ki egy új tanulmányból.

A kutatók 41 ország 1676 helyszínét lefedő 166 hosszú távú tanulmány adataira alapozták eredményeiket. Az egészen 1925-ig visszanyúló elemzés a rovarpopulációk változásairól készített eddigi legnagyobb tanulmány, amelynek célja, hogy teljesebb képet adjon a rovarvilágban végbemenő változásokról.

Az olyan rovaroknak, mint a szúnyogok, tiszavirágok és tegzesek, amelyek életük legalább egy részét édesvízben töltik, évtizedenként nagyjából 11 százalékkal nő a populációjuk.

A Föld felszínének mindössze nagyjából 2,5 százalékát borítja édesvíz, vagyis a rovarok döntő részének élettere a szárazföldre koncentrálódik.

Az eredmények szerint a levegőben, a fűben és a talajfelszínen csökkent a rovarok száma, a fákon és a föld alatt azonban nem.

A csökkenés mértéke az Egyesült Államok közép-nyugati régiójában, valamint Németországban a legnagyobb.

A kutatók szerint a most kapott adatok 30 évre kivetítve 24 százalékos populációcsökkenést jelentenek a szárazföldi rovarokra nézve és 38 százalékos emelkedést a vízirovarok esetében.

“A rovarok központi helyet foglalnak el csaknem az összes ökoszisztémában, mivel pont középen állnak az általuk fogyasztott növények és az őket elfogyasztó állatok, például madarak, denevérek és gyíkok között” – mondta Roel van Klink, a németországi biodiverzitás-kutató intézet (iDiv) munkatársa, aki a Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány vezető szerzője volt.

A szakember hozzátette, hogy a rovarok rendkívül fontos szolgálatot tesznek az emberiségnek a haszonnövények beporzásával, ugyanakkor veszélyes kórokozókat is terjeszthetnek és elpusztíthatják a terményeket.

A tanulmány nem vizsgálta fajokra lebontva a populációcsökkenés mértékét. A kutatók Dél-Ázsiát és a Közel-Keletet tekintve hiányos, Afrika esetében nagyon korlátozott mennyiségű adattal dolgoztak.

A szakemberek szerint a vízirovar-populációk gyarapodása az elmúlt évtizedekben bevezetett, az édesvizek megtisztítását célzó intézkedéseknek köszönhető.

A szárazföldi rovarok populációhanyatlásának hátterében az állatok élőhelyeinek elpusztítása, az urbanizáció, a fény és a vegyi szennyezés állhat, míg a rovarirtó szerek, valamint a klímaváltozás miatt fokozódó aszályok is közrejátszhatnak a jelenségben.

(MTI/Reuters)

További híreink

A delfinek többsége elpusztult

Faragó Dániel

A világ „leggyönyörűbb galambfajtája” a kihalás szélére sodródott

Irányi Dániel

Továbbra is szokatlanul nagy ózonlyuk van az Északi-sark felett

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen