17.5 C
Budapest
2022. május 29., vasárnap
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Annyit bicikliznek a hollandok, hogy az felér 54 millió fa ültetésével

A hollandok világelsők a biciklizésben – nem csoda, hogy országukban magasabb a biciklik száma, mint a lakosságé. De hogy ennek mekkora hatása van a klímaváltozás megfékezésére? Nagyon is sok.

Már napi 7 kilométernyi biciklizés is egy kiló szén-dioxidot spórol meg – ennyit bocsátana ki egy autó ugyanezen a távon.

Az ENSZ Környezetvédelmi programja szerint a hollandok annyira sokat bicikliznek, hogy az így megtakarított szén-dioxid kibocsátás 54 millió fa ültetésével ér fel évente. Minden negyedik utazást biciklivel bonyolítanak le, és ennek nem csak az az oka, hogy az ország nagy része lapos, vagyis szintemelkedés nélkül bejárható.

A holland kormány óriási bicikliút-hálózatot épített ki és folyamatosan hirdeti a biciklizés egészségügyi előnyeit – ami számításaik szerint átlagosan hat hónappal hosszabbítja meg a hollandok életét.

Gazdaságilag is kézzelfogható nyoma van a biciklizés ilyen szintű rutinjának: a nemzeti bruttó össztermék 3 százalékát takarítják így meg évente. Sőt, a biciklizéssel még pénzt keresni is lehet – a munkáltatók ugyanis adómentes juttatásokat adhatnak azoknak a dolgozóiknak, akik biciklivel járnak munkába.

Világszinten nézve a közlekedés és a szállítmányozás a legnagyobb üvegházhatású gázkibocsátó, mely a kibocsátott szén-dioxid negyedéért felelős – ami nagyban rontja a levegő minőségét. A légszennyezettség pedig a WHO szerint 3,7 millió korai halált eredményez minden évben – Európában ez az arány lassan a félmilliót közelíti.

Forrás: hu.euronews.com

További híreink

Vizsgálatot indítottak a Háromszéken kilőtt Arthur medve ügyében

Varga Lilla

A kardszárnyú delfinek üldözhették el a fehér cápákat Fokváros vizeiből

Varga Lilla

Saját vizeletükben feküdtek a tacskók, felfüggesztett börtön járt érte

Avar Álmos

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen