15.6 C
Budapest
2022. szeptember 25., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-hazaKiemelt

Csíki közbirtokosságok pert indítottak az úzvölgyi területeikért

A csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság pert indított Dărmănești (Dormánfalva) önkormányzata ellen, amely saját nevére telekkönyveztette három, összesen közel 16 hektáros úzvölgyi területüket – közölte szerdán a Székelyhon.ro portál.

Amint felidézték: múlt év decemberében vált nyilvánossá, hogy Dărmănești önkormányzata újabb területeket telekkönyveztetett saját nevére az úzvölgyi katonatemető környékén.

A Bákó megyei város a csíkszentmártoni Aklos közbirtokosság és a csíkcsekefalvi közbirtokosság három, összesen csaknem 16 hektáros területét íratta saját nevére a Bákó megyében illetékes kataszteri hivatalban. A parcellák Dărmănești tulajdonaként jelennek meg a digitalizált kataszteri nyilvántartásban.

Az említett parcellákat korábban a csíki közbirtokosságoknak szolgáltatták vissza, ők pedig már 2004-ben saját nevükre telekkönyveztették ezeket a Hargita megyében illetékes kataszteri hivatalban. A kétszeres telekkönyvezést a Kárpátok egyik és másik oldalán fekvő szomszédos települések határvitája miatt történhetett meg.

A Hargita megyei telekkönyvezések nem szerepeltek a 2009-ben megjelent E-terra integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerben, de 2019-ben a Hargita megyei kataszteri hivatal illetékese felhívta a Bákó megyeiek figyelmét, hogy abban az övezetben korábban öt területre helyrajzi számokat adtak ki Hargita megyében.

Mátyás László, a csíkcsekefalvi közbirtokosság elnöke elmondta, a mojnesti telekkönyvi hivatalhoz és Dărmănești polgármesteréhez fordultak az ügyben.

Utóbbi az írásos megkereséseikre és telefonhívásaikra nem válaszolt, a mojnesti kataszteri hivatal pedig nem tartotta indokoltnak az érintett területek telekkönyvezésének a felülvizsgálatát. Ezért a bírósághoz fordultak a területfoglalás és telekkönyvezés érvénytelenítése érdekében, akárcsak a csíkszentmártoni közbirtokosság.

(Fotó: itthon.ma)

További híreink

Járványügyi főtanácsadó: hiába lesz vakcina, a maszknak maradnia kell

Irányi Dániel

Eddig 141-en fagytak halálra ezen a télen

Kiss Albert

Drogpolitika Brazíliában: a rendőrség megölt 10 fegyveres drogkereskedőt

Kiss Albert

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben