18.3 C
Budapest
2022. május 21., szombat
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Hatalmas óceán van az Antarktisz alatt

Jules Verne (Verne Gyula) kitalált tengeralattjáróját, a Nautilust a Déli-sark jege alatti rejtett óceánba is leküldte. Ekkor még messze volt az emberiség a pólus elérésétől, ma már azonban tudjuk, hogy az Antarktisznál valóban találhatóak üregek a jég mélyén, melyekben az óceán áramlik. Craig Stevens, az Új-Zélandi Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársa és kollégái a közelmúltban ezen víztömeg áramlatait mérték fel – írja a The Conversation.

Az Új-Zélandi Víz- és Légkörkutató Intézet munkatársai arra keresték a választ, hogy a helyi áramlatok miként járulnak hozzá az antarktiszi jég olvadásához. A szakértők a világ legnagyobb jégselfjegéhez, a 480 ezer négyzetkilométeres Ross-selfjéghez utaztak, az ebben rejtőző óceánüreg 700 kilométerre fekszik a földrész partjaitól, és nagy részt feltérképezetlen.

A kutatók álláspontja szerint a hasonló jégtömegek főként alulról olvadnak a melegebb víz hatására, azt azonban egyenlőre nem tudják, hogy az óceán hogyan kavarodik a mélyben. Holott ennek felmérése a klímamodellek számára kiemelt fontossággal bírna.

Ross-selfjég üregét eddig mindössze egyszer, az 1970-es években mérték fel. Megállapították:

az üreg nem statikus, az egyes vízrétegek hőmérséklete és sótartalma igen változó.

2017-ben Stevensék 350 méteres mélységbe fúrtak le, hogy vizsgálhassák a rejtett óceánt. A csapat műszereket is elhelyezett, melyek azóta is gyűjtik az adatokat.

A kutatások eredménye arra enged következtetni, hogy a helyi víz egyfajta torkolatként működik:

a viszonylag meleg, 2 Celsius-fokos óceán beáramlik, kavarog, és elvegyül az olvadékvízzel és a gleccserek alatti édesvízzel.

A jég megóvja a vizet a felszíni fagytól és szelektől, az árapály azonban oda-vissza tolja az óceánt, így keverve el.

A jelenség a jégrétek zsugorodásában is fontos szerepet játszik, ám a klímamodellbe mégis nehéz beilleszteni, ugyanis napról napra változik. A szakértők attól tartanak, hogy az antarktiszi jégtömegek olvadása globális hatásokkal fog járni.

(24.hu nyomán Fotó: Shutterstock)

További híreink

Illegális hulladéklerakás Érden – feljelentést tett a Mi Hazánk

Faragó Dániel

Kampány indult a járvány okozta műanyagszennyezés visszaszorításáért

Szabó Norbert

Vasárnapig lehet licitálni a fővárosi állatkert kiselefántjának talpnyomára

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen