11.7 C
Budapest
2021. április 11., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Kötelező FFP2-es maszk, és újabb szigorítások jönnek Szlovákiában

Egy szigorú intézkedéscsomag lett a szakemberek és Igor Matovič szlovák kormányfő négynapos tanácskozásának eredménye – derül ki a Parameter.sk-ról. Mint írják, a számos ponton vázlatos csomag körvonalazza azokat az intézkedéseket, amelyekről a következő napokban tárgyalhat a kormány. A később pontosítandó intézkedések célja, hogy Szlovákiában lassuljon a fertőzés terjedése – összegzi a hvg.hu.

Ha ez sem hozza meg a kívánt eredményeket, a szlovák kormány március 21. után tovább szigorít: a még keményebb kijárási korlátozásokon felül kilátásba helyezték a termelés leállítását és az ország teljes lezárását.

A tervezett szigorítás értelmében este nyolc után például csak azok hagyhatnák el az otthonukat, akik munkába mennek, vagy sürgős orvosi ellátásra szorulnak. De az itthon is rendkívül népszerűtlen nyugdíjasoknak kijelölt vásárlási idősáv bevezetését is kilátásba helyezték.

A szlovák kormányfő beszüntetne minden olyan típusú munkavégzést, amit otthonról is le lehet bonyolítani, vagyis “home office”-ba küldene mindenkit, akit csak lehet.

Az óvodák és az iskolák látogatását csak azok gyerekei számára engedélyeznék, akik szülei nem dolgozhatnak otthonról, miközben a diákokat hetente kétszer letesztelnék gyorstesztekkel. A nem otthonról dolgozó munkavállalókat szintén hetente kétszer tesztelnék.

A karanténba zárt emberek viszont számíthatnak “karanténpótlékra”, melynek összege egyelőre nem ismert.

A sima maszk már nem jó

Március 8-tól az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön, március 15-től pedig beltéren mindenhol csak és kizárólag az FFP2-es besorolású maszkok válnak elfogadottá.

A tesztelések során továbbá nagy hangsúlyt fektetnének az új vírus-mutációk kiszűrésére. Így hetente legalább 500 véletlenszerűen kiválasztott teszten vizsgálnák a mutációk jelenlétét, kéthetente egyszer pedig átvizsgálnák az összes pozitív tesztet.

Szlovákiában az elmúlt napon 109-el 7075-re emelkedett a koronavírus áldozatainak száma a Parameter.sk szerint, ebből 1420 azon elhunytak száma, akik bár fertőzöttek voltak, de halálukat más súlyos betegség okozta. Mivel a cikk nem részletezi, hogy mely időszakra terjed ki ez a bizonyos 7075, ezért – feltételezhetőleg – a számok a vírus megjelenésétől napjainkig terjedő időszakot jelentik, vagyis immáron egy teljes évet. E szerint egy teljes év alatt a “pusztító világjárványban” Felvidéken elhunyt 7075 ember.

Az elmúlt nap során 2848 új fertőzöttet találtak, a szlovákiai kórházakban jelenleg 3849 pácienst kezelnek a betegség miatt.

Szerbia is szigorít

Szerbiában is újabb intézkedések lépnek érvénybe a járványhelyzet miatt – írja az MTI. A járvány kezelésével megbízott válságstáb döntése nyomán rövidített munkaidővel, 14 óráig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek és a bevásárlóközpontok a mostani hétvégén, és ha nem javulnak a mutatók, akkor a következőkön is.

Kiemelt képünkön bal oldalt a szlovák kormányfő – Fotó: MICHAL SVITOK/AFP

További híreink

Kiadta a rendőrség a májusi gyorshajtás-rekordokat

Szabó Norbert

Bemutatta budai képviselőjelöltjeit a Mi Hazánk (videó)

Faragó Dániel

A málenkij robot áldozataira emlékeztek a kárpátaljai Szolyván, Beregszászban és Dédán

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben