11.7 C
Budapest
2020. október 24., szombat
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Lejárt sörből állítottak elő biogázt

Ausztráliában még a koronavírus-járvány miatt eladhatatlanná vált sör sem ment kárba. A lejárt készleteket összegyűjtötték, majd biogázt termeltek belőle, amit aztán az egyik szennyvíztisztító energiaellátására használtak fel.

Az Adelaide-től nyugatra fekvő Glenelg szennyvíztisztítóba a szerves ipari hulladékot keverik össze szennyvíziszappal, így állítják elő a biogázt, ami a létesítmény energiaellátásának 80 százalékáért felel. Az elmúlt fél évben beözönlő, lejárt szavatosságú sörkészletek ezt a folyamatot emelték egy egészen új szintre.

A helyi sörkészítő üzemek ugyanis több millió liter eladatlan, lejárt szavatosságú sört szállítottak a szennyvíztisztítóba, ahol azt megújuló energiává alakították át, ami aztán hónapokon keresztül energiát biztosítson a víztisztítás folyamatához.

A sörnek hála a biogázból termelt energia havonta elérte a 654 megawattórát

– közölte Lisa Hannant, az SA Water vállalat illetékese. Hozzátette:

Hetente mintegy 150 ezer liter lejárt sört felhasználva májusban rekordmennyiségű, 355 200 köbméter biogázt termeltünk, júniusban 320 ezer köbmétert, ami elegendő 1200 ház áramellátására.

A koronavírus-járvány miatt Ausztráliában márciusban elrendelt kijárási korlátozások súlyos károkat okoztak a söriparnak. Májusban a Lion Beer Australia, az ország egyik legnagyobb sörgyára közölte, hogy kiürít 90 ezer hordót, mintegy 4,5 millió liter sört a készleteiből.

(elobolygonk.hu nyomán – Shutterstock)

Kapcsolódó híreink

Az északi félteke legmelegebb januárja és februárja volt az idei

Szabó Norbert

A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek?

Irányi Dániel

Skandinávia: újrahasznosítás, mint művészeti ág

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben