9.4 C
Budapest
2022. május 19., csütörtök
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Orosz–ukrán konfliktus: összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot a román államfő

Összehívja a román államfő a jövő héten a nemzetbiztonsági kérdésekben illetékes Legfelsőbb Védelmi Tanácsot (CSAT). A testület ülésének napirendjén a fekete-tengeri helyzet, valamint az Ukrajna keleti határánál észlelt orosz csapatmozgások témája szerepel. 

Klaus Iohannis csütörtöki sajtónyilatkozatában nem kívánt katonai jellegű részletekbe bocsátkozni, de biztosítani szerette volna a román állampolgárokat arról, hogy – mint fogalmazott – a bukaresti hatóságok „rajta vannak az ügyön”. Az államfő szerint aggodalomra ad okot a Fekete-tenger térségében és főleg az Ukrajna keleti határán előállt feszült helyzet – írja a Kronikaonline.ro.

„Figyelemmel követjük a dolgok alakulását. Nehogy azt higgye valaki, hogy mi tétlenül ülünk, és másoktól várjuk az információkat. Mi adunk információkat másoknak, mert jól teljesítő szolgálataink vannak”

– dicsérte a román titkosszolgálatok tevékenységét az államelnök. Iohannis hozzátette, alaposan fel kell mérni a helyzetet, nemcsak katonai és biztonsági, hanem diplomáciai szempontból is, és ez történik jelenleg – idézi fel a hírportál.

Mint írják, a nemzetközi közvélemény aggodalmát fejezte ki az elmúlt időszakban, hogy Oroszország jelentős haderőt vont össze az ukrán határ mentén és az általa elcsatolt Krím-félszigeten. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár nemrég közölte: a haderő mozgatását és a kelet-ukrajnai területeken végrehajtott katonai műveleteit Moszkvának azonnal le kell állítania, a katonai erőket pedig ki kell vonnia az ukrán területekről.

Stoltenberg szerint az orosz csapatok elmúlt hetekben végrehajtott összevonása Ukrajna határainál a legjelentősebb katonai csapatmozgás a Krím 2014-es törvénytelen annektálása óta.

(Fotó: presidency.ro)

További híreink

Skóciában teljes értékű szavazati jogot kaptak a bevándorlók

Kiss Albert

Mi Hazánk: Elkészült a trianoni békeszerződésről szóló törvényt hatályon kívül helyező törvényjavaslat

Kiss Albert

Saját kutyáját mérgezte meg egy férfi

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen