13 C
Budapest
2022. szeptember 26., hétfő
Magyar Jelen
Környezetvédelem

Súlyosan veszélyeztetett békaporontyokkal gazdagodott a Chilei Nemzeti Állatkert

Egy súlyosan veszélyeztetett békafaj, a Telmatobius dankoi tavaly megmentett maroknyi egyedének nemrég világra jött 200 utódját ünnepli a santiagói Chilei Nemzeti Állatkert – jelentette be szerdán a dél-amerikai ország kormánya.

Az apró, sötét foltos békáknál október 11. és 12. között történt meg a peték megtermékenyítése. A különböző fejlődési szakaszokban lévő utódok növekedését árgus szemekkel figyelik az állatkert szakemberei.

A Telmatobius dankoi az Atacama-sivatagban lévő Calama nevű bányavároshoz közeli folyóban honos, ám az intenzív ipari tevékenységek és beruházások miatt a folyó rendkívül szennyezetté vált és kiszáradt.

Helyi kutatók egy csoportja a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) támogatásával tavaly kimenekített 14 békát a folyóból hátramaradt iszapos területről és Santiagóba szállították őket. Az állatok alultápláltak és dehidratáltak voltak.

Handout picture released by the Santiago Metropolitan Park (Parquemet), showing 200 tadpoles of the 'Loa's Frog' were born in the Santiago zoo after a successful conservation plan initiated last year, when the last 14 specimens of this amphibian native of northern Chile were rescued. -- PARQUEMET/ AFP

Az akció nagy nemzetközi figyelmet kapott, mások mellett Leonardo Di Caprio is elismerően írt a kutatók erőfeszítéseiről az Instagramon.

Az állatkertben a kutatók igyekeztek a békák természetes élőhelyét idéző lakhelyet kialakítani az állatok számára.

Megtalálásukkor a kétéltűek olyan rossz állapotban voltak, hogy a szakemberek abban sem voltak biztosak, hogy egyáltalán a repülőutat túlélik, ám a 14-ből végül 12-en teljesen erőre kaptak, és a nemrég világra jött utódoknak hála talán sikerül megmenteni a fajt a kihalástól.

Gabriel Lobos, a calamai Természettudományi Múzeum kutatója szerint a következő nagy kihívás a békák természetes élőhelyének helyreállítása lesz, hogy idővel visszatérhessenek a vadonba.

(Forrás: MTI – Képek: nst.com.my/Parquemet/AFP)

További híreink

Az állatok által lenyelt műanyagok méretét becsülték meg kutatók

Szabó Norbert

Tortával ünnepelték a negyvenéves Golo nevű hím gorillát a Budapesti Állatkertben

Varga Lilla

Elérte idei maximumát az Antarktisz feletti ózonlyuk

Varga Lilla

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben