22.4 C
Budapest
2021. június 21., hétfő
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Szuperák Brigitta: Vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást

A magyar Országgyűlés ukrán nemzetiségi szószólója arra kéri az ukrán hatóságokat, hogy vonják vissza a magyar himnuszt éneklő kárpátaljai képviselők ellen indított eljárást.

Szuperák Brigitta az Országgyűlés Sajtóirodája által hétfőn közzétett közleményében azt is kéri az ukrán hatóságoktól, hogy tegyenek meg mindent a kisebbségek elleni nacionalista megnyilvánulásokkal szemben.

Kiemelte: az ukrán nemzetiség Magyarországon teljesen szabadon vállalhatja identitását.

„Bármiféle retorzió nélkül használhatjuk anyanyelvünket, rendezvényeinken elénekelhetjük az ukrán himnuszt, intézményeinkre egész évben kitűzhetjük az ukrán zászlót. Magyarország kormánya minden segítséget megad ahhoz, hogy ukrán nemzetiségi identitásunkat, nyelvünket és kultúránkat megőrizzük, sőt, azt továbbadjuk gyermekeinknek”

– fogalmazott Szuperák Brigitta. Az ukrán nemzetiség tagjai a magyar politikai nemzet részei és a magyar Alaptörvény szerint államalkotó tényezők – írta.

„Ukrán nemzetünk és anyaországunk iránti szeretetünk megkérdőjelezhetetlen, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül az Ukrajnában, Kárpátalján élő magyar kisebbségeket ért atrocitások mellett”

– tette hozzá a nemzetiségi szószóló.

A kárpátaljai Szürte településen az október végén megválasztott magyar nemzetiségű helyi képviselők az ünnepélyes beiktatási ülésen – még november 21-én – elénekelték a magyar himnuszt; az esetről titokban készített videofelvétel jóval később került napvilágra. Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) december 1-jén közölte, hogy vizsgálatot indított annak kiderítésére, jogszabályba ütköző volt-e a magyar himnusz eléneklése az ülésen.

Később az Ukrajinszki Novini hírportálnak megerősítették, hogy hazaárulás, továbbá Ukrajna területi integritásának megsértése és dokumentumhamisítás címén eljárást indítottak szürtei kistérségi képviselők ellen. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ezt nyilatkozatban ítélte el.

(Forrás: itthon.ma – Fotó: kiszo.net)

További híreink

Merkel: Új járvány kezdődött

Irányi Dániel

Szakmai díjat kapott Pápai Gábor Krisztus-gyalázó karikatúrája

Irányi Dániel

Fényes nappal próbált megerőszakolni egy nőt New Yorkban (videó)

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben