-2.5 C
Budapest
2022. január 26., szerda
Magyar Jelen
Kárpát-haza Kiemelt

Tizenévesek rongálhatták meg a sepsiszentgyörgyi Vitéz Mihály-szobrot

A rendőrség négy tizenévest gyanúsít azzal, hogy a magyar zászló színeit és Trianon 1920 feliratot festettek a sepsiszentgyörgyi Vitéz Mihály szoborcsoport talapzatára – közölte az MTI a Háromszék napilap hétfői kiadása nyomán.

A lap a rendőrség vasárnapi esti közleményét idézte, mely szerint négy 16 és 17 év közötti fiatalt azonosítottak, akik a gyanú szerint péntekről szombatra virradóra festették le a lovas szoborcsoport talapzatát, és távolították el a talapzat márvány burkolatának több elemét.

A hatóságok szerint magát a rongálást két fiatal csinálta, a másik kettő pedig őrt állt, hogy ne érjék őket tetten. A rendőrség nem közölt adatokat a feltételezett elkövetők nemzeti hovatartozásáról.

A helyi hatóságok még szombat este letakarították a festéket a szoborról. A rongálást mind Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere, mind Ráduly István, Kovászna megye prefektusa elítélte. Antal Árpád a közösségi oldalán közölt bejegyzésben durva provokációnak minősítette a történteket, és elkeserítőnek tartotta, hogy százegy év után “még mindig szélsőséges hangok uralják Trianon évfordulóját”. Az elöljáró leszögezte, hogy elítél minden olyan gesztust, amely “a közösségek jó együttélését veszélyezteti”. A polgármester nyugalomra és visszafogottságra intette a sepsiszentgyörgyieket.

Ráduly István prefektus is elfogadhatatlannak tartotta a szobor megrongálását. A kormány helyi képviselője emlékeztetett, hogy még a trianoni évforduló előtt felkért mindenkit: tartózkodjon a társadalmi békét veszélyeztető megnyilvánulásoktól. Ráduly István nyomatékosította:

függetlenül attól, hogy román vagy magyar az elkövető, “szégyen, amit tett”.

A trianoni döntés 101. évfordulóján két rendezvényt is szerveztek Sepsiszentgyörgyön. A Sepsiszéki Székely Tanács a szoborcsoporttól pár száz méterre tartotta meg a hagyományos évfordulós megemlékezését, amelyen a magyar nemzeti tragédiáról beszéltek a szónokok. Ennek befejezte után érkezett a szoborcsoport elé a trianoni diktátumot ünneplő román tüntetők csoportja. A Nemzet Útja (Calea Neamului) nacionalista (az MTI kóserkonzervatív nyelvezete szerint, valójában közönséges soviniszták – a szerk.) szervezet hívására többnyire más településekről a városba jött tüntetők hazafias dalokat énekelve, Trianont éltetve vonultak a szoborcsoporthoz.

A szobor előtt kibontottak egy óriástranszparenst a következő felirattal:

“Hagyjátok a frusztráltságot, Trianon az igazság!”

Vitéz Mihály 1593-tól volt Havasalföld fejedelme, 1599-ben Erdély és 1600-ban Moldva fejedelmi trónját is elfoglalta, de még 1600-ban elveszítette mindhárom állam feletti fennhatóságát. A vajdát a romániai tankönyvek Románia első egyesítőjeként mutatják be… A sepsiszentgyörgyi szoborcsoportot 1982-ben Nicolae Ceausescu kommunista diktátor jelenlétében avatták fel.

Alig két évvel később,

1984. június 5-én a szobor mögött erős robbanás történt, amely kioltotta egy ott játszó magyar gyermek életét, a szobrot azonban nem rongálta meg.

A korabeli hatóságok terrorcselekménynek könyvelték el az eseményt, az elkövetőt azonban azóta sem azonosították. A magyar közösség a román politikai rendőrség, a Securitate provokációjának tekintette az ügyet, amely miatt leváltották a megye intézményeinek magyar vezetőit.

Fotó: MTI

További híreink

“Nem akarhatja, hogy az ő levegőjét szívjam, hiszen nem oltott” – üvöltötte egy nő a repülőn

Irányi Dániel

A járdán menekült egy budapesti motoros a rendőrök elől

Dunai Tibor

Több milliárd ember tartózkodási helyét árulja el a Google a járvány alatt

Irányi Dániel

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen