23.8 C
Budapest
2022. május 22., vasárnap
Magyar Jelen
Kárpát-haza Környezetvédelem

Vizsgálatot indítottak a Háromszéken kilőtt Arthur medve ügyében

A Kovászna megyei rendőrség bűnvádi eljárást indított azt követően, hogy szerdán olyan hírek láttak napvilágot, amelyek szerint vélhetően Románia legnagyobb medvéjét lőtte ki Háromszéken Emanuel von und zu Liechtenstein Ausztriában élő herceg. 

Valentin Teodorescu, a kézdivásárhelyi bíróság mellett működő ügyészség főügyésze csütörtökön a Hotnews.ro hírügynökségnek úgy nyilatkozott, a megyei rendőrség hivatalból indított eljárást, orvvadászat és lőfegyverrel való visszaélés gyanújával vizsgálódnak – írja a Krónikaonline.ro.

Elmondása szerint az ügyet a kézdivásárhelyi bíróság mellett működő ügyészség fogja átvenni. Nem csak a rendőrség vizsgálódik az ügyben. Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán arról számolt be, hogy

két kivizsgálás is folyamatban van a Kovászna megyében kilőtt medve ügyében: az egyiket a környezetvédelmi őrség, a másikat az erdőőrség indította.

Tánczos ugyanakkor leszögezte, amíg a két kivizsgálás nem zárul le, nem kívánja kommentálni az ügyet, és nem kíván nyilatkozni azokról a dokumentumokról sem, amelyek ellenőrzése zajlik. Rámutatott: a környezetvédelmi tárca február 17-én adott engedélyt egy medve kilövésére az érintett területen. A rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben, végrehajtásáért a vadászegyesület volt a felelős, gyakorlatba ültetési módjának ellenőrzése pedig a megyei ügynökségekre és az erdészeti őrségre hárult.

A vizsgálatnak azt kell kiderítenie, hogy betartották-e az idevágó törvényt a medve kilövésekor, illetve kétséget kizáróan meg kell állapítani, hogy azt a példányt vadászták-e le, amelyre megkapták a kilövési engedélyt

– idézte Tánczost az Agerpres hírügynökség.

Előzmények

Valószínűleg az Európai Unió legnagyobb medvéjét lőtte ki egy liechtensteini herceg Székelyföldön. Mint ismeretes, az Agent Green és a VGT egyesületek azzal vádolták meg szerdai közleményükben Emanuel von und zu Liechtenstein herceget, hogy márciusban kilőtte Románia legnagyobb barnamedvéjét a Kovászna megyei Ozsdola környékén. Azt állítják, a hercegnek egy anyamedvére volt kilövési engedélye, amely jelentős károkat okozott a falubelieknek, ehelyett azonban a hím példányt terítette le, amely közlésük szerint az erdőben élt, és nem volt hozzászokva az emberek jelenlétéhez, sem az ember által biztosított élelemhez.

(Fotók: Facebook/AgentGreen)

További híreink

Betiltják a nyílt téri avarégetést

Kiss Albert

Szorgosan készülnek a Trianon-emlékmű átadására Füleken és Fülekpüspökiben

Varga Lilla

Felhívás a világnak: Nehogy visszatérjünk a régi kerékvágásba!

Joó György

A tartalom és a hirdetések személyre szabásához, a közösségi médiafunkciók és a forgalom elemzéséhez, ez az oldal sütiket használ. A webhelyünk használatával kapcsolatos információkat a közösségi média-, reklám- és elemző csapatunk más olyan információkkal is összehasonlíthatja, amelyeket Ön adott meg, vagy amelyeket a szolgáltatásai használatából adódóan gyűjtöttek. Elfogad Bővebben

Magyar Jelen